Slovensko bude môcť aj naďalej obchodovať s emisiami

17.07.2012 Bratislava

Bratislava 17. júla (TASR) - Slovensko bude môcť aj naďalej obchodovať s emisnými jednotkami AAU. Komisia OSN pre posudzovanie plnenia záväzkov podľa Kjótskeho protokolu toto rozhodnutie oznámila v pondelok 16. júla. Ide o precedens, ktorým Slovenská republika, ako jediná európska krajina v podobnom procese, na poslednú chvíľu zvrátila negatívne hodnotenie hĺbkovej kontroly z augusta minulého roka, poukázal envirorezort.

Hodnotiaca správa Komisie OSN pre posudzovanie plnenia záväzkov z mája tohto roka vytkla Slovensku nedostatky a komisia OSN oznámila, že oficiálne začína proces posudzovania. Výsledkom mohlo byť aj odňatie práva SR na obchodovanie s emisnými jednotkami AAU. Slovensko reagovalo celým radom nápravných opatrení, medzi ktoré patrí aj vznik Komisie pre koordináciu politiky zmeny klímy.

"Rozhodnutie je úspechom, ktorý ukazuje, že renomé našej krajiny v tejto oblasti sa oproti minulosti výrazne zlepšilo. Ide o výsledok úsilia a tvrdej práce rezortu životného prostredia," reagoval minister životného prostredia SR Peter Žiga.

Komisia OSN súčasne rozhodla v prospech SR aj v konaní o navýšení emisií v oblasti dopravy a Slovensko tak nepríde o 670.000 ton AAU. Nasledovať bude hĺbková previerka krajiny na jeseň, pred ktorou musí SR splniť ešte ďalšie podmienky.

Slovensko má momentálne 27 miliónov ton jednotiek AAU voľných na predaj. V súčasnosti envirorezort rokuje s potenciálnymi kupcami, a to japonskými spoločnosťami, ako aj vládami dvoch krajín EÚ. Ministerstvo by chcelo emisie predať v čo najkratšom čase.

TASR informoval hovorca MŽP SR Maroš Stano.
 

Vyberte región